Forbes-ի խոհարարական սյունակագիր Լիզա Զիմերմանը այցելել է Երեւան եւ կիսվել տեղի խոհանոցի մասին իր տպավորություններով։ Նրա գրառման թարգմանությունը ներկայացնում ենք հակիրճ տարբերակով։
«Երեւանը խոհարարական հաճույքների երկիր է։ Այստեղի խոհանոցում գերակշռում են թարմ խոտաբույսերը եւ տեղական պանիրները: Տեղացիները սիրում են այդ համադրությունը փաթաթել լավաշի մեջ եւ ուտել:
Խորովածը եւս տեղական խոհանոցի կարեւոր խորհրդանիշներից է, որը անմոռանալի կդարձնի երեկոն: Այն հաճախ պատրաստվում է խոզի մսից։ Քանի որ Հայաստանը քրիստոնեական երկիր է, տեղացիներն ու այցելուները ուտեստների լայն ընտրանի ունեն: Կան նաեւ դասական եւ դժվար հասանելի ուտեստներ, օրինակ՝ տապակած դդումը՝ լոլիկի սոուսի մեջ լցոնված կանաչ լոբիով եւ մսով, որը վայելեցի «Լավաշ» ռեստորանում՝ Երեւանում իմ առաջին ճաշի ժամանակ:
Մյուս ճաշատեսակները, ինչպիսիք են մանթին, փոքր, հաստլիկ պելմենիները՝ մսով կամ բանջարեղենով, իրենց խոհարարական ազդեցությունն ունեն հայկական խոհանոցի վրա: Մանթին պատրաստվում է շատ երկրներում, օրինակ՝ Թուրքիայում եւ Լիբանանում, սակայն հայերը այն հրաշալի են մատուցում։ Սեղանին դնում են լցոնած մանթին, այնուհետեւ ավելացնում են արգանակն ու թթվասերը: Լավագույն մանթին, որը ես փորձել եմ, եղել է լիբանանահայկական ռեստորանում, որը կոչվում է «Մանթի» եւ գտնվում է քաղաքի կենտրոնում:
Եթե ցանկանում եք հիանալ քաղաքով եւ շրջակայքով, արեւածագին օդապարիկով թռիչք իրականացրեք: Skyballarmenia-ն հիանալի աշխատանք է կատարում այցելուներին օդ բարձրացնելու եւ շրջակա լեռների ապշեցուցիչ տեսարանները ցուցադրելու գործում: Օդաչուն, նույնիսկ, տեղական շամպայն է մատուցում, իսկ ճամփորդությունից առաջ եւ հետո սուրճ ու խորտիկներ են առաջարկում։ Զարմանալի զվարճանք էր:
Այս կանաչ եւ առատ քաղաքում շատ են գինիների բարերը․ տեղացիները շարունակում են բացահայտել իրենց պատմական գինու ժառանգությունը: Ամենահետաքրքիրներից մեկը Decant-ն է: Բարն ունի հայկական գինիների եւ շամպայնի մեծ տեսականի, պարզապես, ցանկալի կլիներ, որ կարմիր գինիները մատուցվեին ճիշտ ջերմաստիճանում, ոչ թե շատ տաք: Դա տեղի էր ունենում անընդհատ, ինչի պատճառով ես որոշեցի ավելի քիչ կարմիր գինի խմել։
Ճամփորդության ընթացքում ինձ միշտ հետաքրքրում էին բանջարեղենային ուտեստները։ «Դալան» ռեստորանը, որը գտնվում է Երեւանի կենտրոնում, ձվով տապակած ճակնդեղ է պատրաստում, ինչն, ուղղակի, «ռումբ է»:
Երկար գիշերից հետո «Արտաշի մոտ» կարղ եք փորձել աշխարհի լավագույն շաուրման: Անհավատալի է, բայց նույն օրը՝ երեք համեղ կերակուրից հետո, մի ամբողջ մեծ ռուլետ եմ կերել: Ինձ այն, պարզապես, ավելի շատ դուր կգար առանց տապակած կարտոֆիլի եւ, գուցե, մի քիչ մանանեխ ավելացնեի»:
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
18:47, 27 ապրիլի
Wine story: JancisRobinson.com-ի գլխավոր խմբագիրը՝ Հայաստանում գինու արկածի մասին (exclusive)16:23, 27 ապրիլի
Օպտիկական պատրանքը կարող է ցույց տալ՝ որքան «փակ մարդ եք» դուք15:38, 27 ապրիլի
Ռասել Քրոուն կնկարահանվի «Էկզորցիզմ» սարսափ ֆիլմի գլխավոր դերում14:12, 27 ապրիլի
Քանյե Ուեսթի՝ պոռնո հարթակ բացելու հայտարարությունից հետո Բիանկա Սենսորիի երկրպագուները խնդրում են նրան բաժանվել ռեփերից12:10, 27 ապրիլի
Քիմ Քարդաշյանը տխրել է Թեյլոր Սվիֆթի նոր դիս-թրեքի պատճառով, բայց չի ցանկանում «կրակի վրա յուղ լցնել»11:31, 27 ապրիլի
Վահագ Ռաշը հետեւորդներին է ներկայացրել «Լուսամփոփի պես աղջիկ» երգի նոր տարբերակը10:37, 27 ապրիլի
Սելենա Գոմեսին տխրեցնում են իր սերնդակիցների գեղեցկության չափանիշները09:00, 27 ապրիլի
ԱՊՐԻԼԻ 27-Ի ՁԵՐ ՌՈՄԱՆՏԻԿ ՀՈՐՈՍԿՈՊԸ23:22, 26 ապրիլի
Ամենաթանկարժեք զգեստները, որոնք աճուրդի են հանվել ռեկորդային գումարներով22:34, 26 ապրիլի
Դավաճանություն՝ քնած ժամանակ. ի՞նչ են նշանակում անհավատարմության մասին երազները21:16, 26 ապրիլի
Burj Al Arab-ը եւ Atlantis, The Palm-ը համարվել են աշխարհի «ամենաինստագրամյան» հյուրանոցները20:15, 26 ապրիլի
Տիտանիկի ամենահարուստ ուղեւորի մարմնից հայտնաբերված գրպանի ոսկե ժամացույցն աճուրդի է հանվել