Ամանորին ավելի շատ պետք է ուրախանալ, զվարճանալ, քան անսահման քանակությամբ սնունդ ձեռք բերել եւ ուտել օրեր շարունակ: Այս մասին NEWS.am STYLE-ի թղթակցի հետ զրույցում ասաց Հայկական դիետոլոգիական ասոցիացիայի նախագահ, դիետոլոգ Գայանե Ղազարյանը: «Ամանորը մեր շատ սպասված եւ սիրված տոներից մեկն է` թե մեծերի, թե փոքրերի համար: Չէ՞ որ ասում են, ինչպես կդիմավորես Ամանորը, այնպես էլ կճանապարհես այն: Ուրեմն եկեք այնպես անենք, որ չփչացնենք այն»,- ասաց նա:
Դիետոլոգը առաջարկում է ձեռք բերել միայն 1-3 օրվա սնունդ, չչարաշահել սնունդն ու ոգելից խմիչքները, ուտել չափավոր. ամեն ինչից` քիչ-քիչ, յուրաքանչյուր ուտելաժամին ամբողջ ուտելիքը պետք է տեղավորվի միջին չափի մեկ ափսեի մեջ:
«Ուտել պետք է սկսել աղցաններից (մրգային կամ բանջարեղենային), որոնք պետք է լցոնված լինեն բուսական յուղով (գերադասելի է ձիթապտղի), լիմոնի հյութով, թթվասերով կամ յոգուրտով, այլ ոչ թե մայոնեզով, կետչուպով կամ այլ յուղալի սոուսներով: Այդ ամենը կօգնի ավելի լավ մարսել հաջորդ հիմնական սնունդը»,- ասաց Գայանե Ղազարյանը: Նա խորհուրդ է տալիս չօգտագործել շատ ճարպոտ սննունդ, իսկ մսեղենից գերադասելի են ձուկն ու հավի միսը: «Շատ կերեք կանաչեղեն, մի օգտագործեք ալկոհոլը դատարկ ստամոքսին, սահմանափակեք քաղցր, կիսաքաղցր ոգելից խմիչքները, ինչպես նաեւ քաղցր գազավորված ըմպելիքները, քանի որ նրանք նախ ավելորդ կալորիաների աղբյուր են, բացի այդ, ստամոքսում եւ աղիներում առաջացնում են խմորում, ինչը դժվարացնում է մարսողությունը»,- ասաց Գայանե Ղազարյանը` շեշտելով, որ պետք չէ ուտել այն սնունդը, որը չունի ոչ այնքան ախորժելի տեսք, գույն կամ հոտ, չխառնել տարբեր տեսակի սնունդները: Օրինակ, ցանկալի չէ սպիտակուցային սնունդն ուտել ածխաջրերով, կամ ածխաջրերը` մեծ քանակության ճարպով, անհամատեղելի են սունկը եւ կարմիր գինին (կարող է առաջանալ թունավորում):
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
22:31, 1 մայիսի
Երկար սեւ զգեստ, առատ աքսեսուարներ. «Միսս Աշխարհ Արմենիա 2021» Միրնա Բզդիգյանի նոր ֆոտոշարքը21:15, 1 մայիսի
Նրբակազմ Մալենան՝ նոր՝ «գունատ վարդագույն» կերպարում20:40, 1 մայիսի
Արհեստական ինտելեկտի նոր սահմանները. «Մահվան հաշվիչը» սարսափելի ճշգրտությամբ կանխատեսում է, թե որքան ժամանակ է ձեզ մնացել ապրելու19:19, 1 մայիսի
Wine Story. Գինու միտումներ 2024. ի՞նչ են խմելու գինու սիրահարները17:05, 1 մայիսի
«Հատուկ դասարան»-ից հայտնի Արաքսյա Խաչատրյանը սպասում է առաջնեկին16:12, 1 մայիսի
Franck Muller-ը եւ S.T. Dupont-ը ներկայացրել են Master Lighter կրակայրիչը15:27, 1 մայիսի
Իրինա Շեյքը մերկացել է Marc Jacobs-ի գովազդային արշավի համար14:05, 1 մայիսի
Դերասանուհի Ջուլիա Եղշատյանն ու ամուսինը սպասում են իրենց առաջնեկին13:16, 1 մայիսի
Թոմ Քրուզը «շոյված է» այն մտքից, որ Իրինա Շեյքը հետաքրքրված է իրենով, բայց այս «առաքելությունն անհնարին է»12:22, 1 մայիսի
«Հնդկական հարսանեկան դիմահարդարում»՝ նոր թրենդ Tiktok-ում եւ Instagram-ում. Գոհար Ավեստյանը ներկայացրել է իր տարբերակը11:57, 1 մայիսի
Դիտա ֆոն Թիզը ապացուցում է, որ ժամանակն իր հանդեպ անզոր է11:10, 1 մայիսի
Էլիզաբեթ Հերլին ցուցադրել է իր՝ «տարիքին մարտահրավեր նետող» կազմվածքը