Ավանդույթի համաձայն հոկտեմբերի 20-ին նշվում է խոհարարի միջազգային օրը: Այն նշվում է արդեն 8 տարի անընդմեջ ու տարվա «ամենահամեղ » տոնն է: Այսօր շատ երկրներում անցկացվում են խոհարարների լավագույն ուտեստների դեգուստացիաներ, նրանց աշխատանքի դիտումներ:
Այս իրադարձության կապակցությամբ ու հայկական խոհանոցի մասին տեղեկություններ ստանալու ակընկալիքով, մենք հյուրընկալեցինք «Հայկական խոհարարական ավանդույթների պահպանման ու զարգացման » հասարակական կազմակերպության նախագահ Սեդրակ Մամուլյանին:
«Հաաստանում ամենահայտնի ուտեստը խորովածն է: Հաճախ նույնիսկ վիրավորական է դառնում, չէ որ հակական խոհանոցը շատ հարուստ ու խայտաբղետ է: Սական խորովածը պետք է գնահատվի ըստ արժանվուն: Մենք ամեն տարի, սեպտեմբերին անցկացնում ենք խորովածի փառատոն ու յուրաքանչյուր տարի ավելի զարմանում այս ուտեստի բազմազանությամբ:
Խորովածի իմ բաղադրատոմսը պարզ է` աղ, պղպեղ, սպիտակ գինի եւ ուրց: Ի դեպ, խորովածի փառատոնի ընթացքում ես փորձեցի իմ հայրենի գյուղի` Խոխմելիի հավաքականի բաղադրատոմսով պատրաստված խորովածը: Այս ամենը բաղադրատոմսի մասին, իսկ թե ինչումն է խորովածի պատրաստման գաղտնիքը, կարելի է ասել այսպես`պատրաստեք սիրով:
Յուրաքանչյուրը,ով սիրում է պատրաստել ու ախորժակով ուտել, կարող է դառնալ առաջնակարգ խոհարար: Հայաստանում խորոված պատրաստում է յուրաքանչյուր երկրորդը ու իր բաղադրատոմսով:
Ցավոք, զբաղվածության պատճառով ինձ հաջողվում է խորոված ուտելու գնալ տարին 3-4 անգամ ու շնորհակալ եմ նաեւ այդ հնարավորության համար: Մեր կազմակերպությունը անցկացնում է դասընթացներ խոհարարների համար, կազմակերպում փառատոններ, հավաքում բաղադրատոմսեր Հայաստանի տարբեր շրջաններում, որպեսզի հայկական խոհարարական արվեստի մասին գիրք տպագրի:
Ի դեպ բաղադրատոմսերի մասին: Այժմ բավականին հարգի մոլեկուլյար խոհանոցի ամենահետաքրքրի բաղադրատոմսի մասին:Այս խոհանոցը ընդամենը վերջերս է զարգացել Իտալիայում ու Իսպանիայում , իսկ մեզ մոտ, պարզվում է, այդ բաղադրատոմսերը եղել են հազարավոր տարիներ առաջ: Բաղադրատոմսի անվանումն է կաթի սեր ու նման է կոնֆետի:Պատրաստում են այն հետեւյալ կերպ: Կաթը մարմանդ կրակի վրա 10 ժամ եռացնում են: Այն թանձրանում է, կաթը վերածվում շատ համեղ ու կալորիականությամբ հարուստ ուտելիքի: Հնում այն տալիս էին հայկական այրուձիի մարտիկներին:
Իսկ ամենահին հայկական ուտեստներից է խաշիլը: Հիշում եմ, որ այն իմ համար պատրաստում էր տատիկս: Ինչպես եմ ցանկանում դառնալ երեխա ու կրկին փորձել նրա պատրաստած համով խաշիլը…»:
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
23:22, 26 ապրիլի
Ամենաթանկարժեք զգեստները, որոնք աճուրդի են հանվել ռեկորդային գումարներով22:34, 26 ապրիլի
Դավաճանություն՝ քնած ժամանակ. ի՞նչ են նշանակում անհավատարմության մասին երազները21:16, 26 ապրիլի
Burj Al Arab-ը եւ Atlantis, The Palm-ը համարվել են աշխարհի «ամենաինստագրամյան» հյուրանոցները20:15, 26 ապրիլի
Տիտանիկի ամենահարուստ ուղեւորի մարմնից հայտնաբերված գրպանի ոսկե ժամացույցն աճուրդի է հանվել19:23, 26 ապրիլի
Montegrappa-ի նոր գրիչը նվիրված է Ֆրանկենշտեյնին16:21, 26 ապրիլի
Մայամիի սեքսի թանգարանում բացվել է Հաջիմե Սորայամայի Desire Machines ցուցահանդեսը15:19, 26 ապրիլի
Սուպերմոդել Ժիզել Բունդխենը ոստիկանի հետ զրույցի ժամանակ արտասվել է14:11, 26 ապրիլի
Ջիմմի Քիմելը ծաղրել է Քանյե Ուեսթի՝ պոռնո հարթակ բացելու ծրագրերը13:31, 26 ապրիլի
Քանյե Ուեսթի նախկին ընկերուհին՝ Ջուլիա Ֆոքսը, խոստովանել է, որ ռեփերի հետ իր սիրավեպն իր բերանում «թթու հետհամ» է թողել12:20, 26 ապրիլի
Քայլի Ջենները հղի չէ Թիմոթի Շալամեից՝ չնայած սոցիալական ցանցերում տարածված լուրերին11:16, 26 ապրիլի
Սալմա Հայեկը կիսվել է իր եւ Ֆրանսուա-Անրի Պինոյի հարսանիքի ֆոտոշարքով10:18, 26 ապրիլի
Քիմ Քարդաշյանը խոստովանել է, որ չի դիտել իր մասնակցությամբ «Ամերիկյան սարսափ պատմություն»-ը