Ավանդույթի համաձայն հոկտեմբերի 20-ին նշվում է խոհարարի միջազգային օրը: Այն նշվում է արդեն 8 տարի անընդմեջ ու տարվա «ամենահամեղ » տոնն է: Այսօր շատ երկրներում անցկացվում են խոհարարների լավագույն ուտեստների դեգուստացիաներ, նրանց աշխատանքի դիտումներ:
Այս իրադարձության կապակցությամբ ու հայկական խոհանոցի մասին տեղեկություններ ստանալու ակընկալիքով, մենք հյուրընկալեցինք «Հայկական խոհարարական ավանդույթների պահպանման ու զարգացման » հասարակական կազմակերպության նախագահ Սեդրակ Մամուլյանին:
«Հաաստանում ամենահայտնի ուտեստը խորովածն է: Հաճախ նույնիսկ վիրավորական է դառնում, չէ որ հակական խոհանոցը շատ հարուստ ու խայտաբղետ է: Սական խորովածը պետք է գնահատվի ըստ արժանվուն: Մենք ամեն տարի, սեպտեմբերին անցկացնում ենք խորովածի փառատոն ու յուրաքանչյուր տարի ավելի զարմանում այս ուտեստի բազմազանությամբ:
Խորովածի իմ բաղադրատոմսը պարզ է` աղ, պղպեղ, սպիտակ գինի եւ ուրց: Ի դեպ, խորովածի փառատոնի ընթացքում ես փորձեցի իմ հայրենի գյուղի` Խոխմելիի հավաքականի բաղադրատոմսով պատրաստված խորովածը: Այս ամենը բաղադրատոմսի մասին, իսկ թե ինչումն է խորովածի պատրաստման գաղտնիքը, կարելի է ասել այսպես`պատրաստեք սիրով:
Յուրաքանչյուրը,ով սիրում է պատրաստել ու ախորժակով ուտել, կարող է դառնալ առաջնակարգ խոհարար: Հայաստանում խորոված պատրաստում է յուրաքանչյուր երկրորդը ու իր բաղադրատոմսով:
Ցավոք, զբաղվածության պատճառով ինձ հաջողվում է խորոված ուտելու գնալ տարին 3-4 անգամ ու շնորհակալ եմ նաեւ այդ հնարավորության համար: Մեր կազմակերպությունը անցկացնում է դասընթացներ խոհարարների համար, կազմակերպում փառատոններ, հավաքում բաղադրատոմսեր Հայաստանի տարբեր շրջաններում, որպեսզի հայկական խոհարարական արվեստի մասին գիրք տպագրի:
Ի դեպ բաղադրատոմսերի մասին: Այժմ բավականին հարգի մոլեկուլյար խոհանոցի ամենահետաքրքրի բաղադրատոմսի մասին:Այս խոհանոցը ընդամենը վերջերս է զարգացել Իտալիայում ու Իսպանիայում , իսկ մեզ մոտ, պարզվում է, այդ բաղադրատոմսերը եղել են հազարավոր տարիներ առաջ: Բաղադրատոմսի անվանումն է կաթի սեր ու նման է կոնֆետի:Պատրաստում են այն հետեւյալ կերպ: Կաթը մարմանդ կրակի վրա 10 ժամ եռացնում են: Այն թանձրանում է, կաթը վերածվում շատ համեղ ու կալորիականությամբ հարուստ ուտելիքի: Հնում այն տալիս էին հայկական այրուձիի մարտիկներին:
Իսկ ամենահին հայկական ուտեստներից է խաշիլը: Հիշում եմ, որ այն իմ համար պատրաստում էր տատիկս: Ինչպես եմ ցանկանում դառնալ երեխա ու կրկին փորձել նրա պատրաստած համով խաշիլը…»:
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
17:13, 8 մայիսի
Ռուսաստանում բանակցություններ են ընթանում այնտեղ Քանյե Ուեսթի համերգը կազմակերպելու շուրջ16:32, 8 մայիսի
Հիսուս Քրիստոսի մանկության մասին սարսափ ֆիլմ կնկարահանվի15:11, 8 մայիսի
Քլոե Քարդաշյանը պատմել է այն խնդիրների մասին, որոնց բախվել է որդու՝ Թաթումի ծնվելուց հետո15:00, 8 մայիսի
«Եվրատեսիլ 2009»-ի հաղթող Ալեքսանդր Ռիբակը Հայաստանի երգը նշել է, որպես իր ֆավորիտ` իր երաժշտական աջակցությունը հայտնելով «Լադանիվա»-ին14:18, 8 մայիսի
Աննա Վինտուրն արգելել է այս երեք մթերքը մատուցել Met Gala-ին14:00, 8 մայիսի
Հայկական էպոսի հերոսը՝ էլ ավելի գունեղ ու ժամանակակից լուծումներով. կայացավ «Սասունցի Դավիթ» կոմիքսի շնորհանդեսը (ֆոտո)13:21, 8 մայիսի
Ինչպես մայիսի 9-ին քվեարկել «Լադանիվա» խմբի օգտին13:17, 8 մայիսի
«Ուենսդեյ» սերիալի երկրորդ եթերաշրջանի նկարահանումները սկսվել են12:34, 8 մայիսի
Ջեսիկա Բիլը Met Gala-ից առաջ 9 կգ աղով լոգանք է ընդունել11:23, 8 մայիսի
Քիմ Քարդաշյանը բացահայտել է Met Gala-ում իր սենսացիոն տեսքի գաղտնիքները10:46, 8 մայիսի
Շակիրան Met Gala-ի after-pary-ին ներկայացել էր ատլասե սպիտակ զգեստով10:17, 8 մայիսի
Meta Gala 2024-ի after-party-ն. «մերկ» հանդերձանքներ եւ վայրի պարեր