«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE

Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Հայկական խոհանոցի ամենահին ու ամենահայտնի բաղադրատոմսերը

10:42, 20 հոկտեմբերի

Ավանդույթի համաձայն հոկտեմբերի 20-ին նշվում է խոհարարի միջազգային օրը: Այն նշվում է արդեն 8 տարի անընդմեջ ու տարվա «ամենահամեղ » տոնն է: Այսօր շատ երկրներում անցկացվում են խոհարարների լավագույն ուտեստների դեգուստացիաներ, նրանց աշխատանքի դիտումներ:
Այս իրադարձության կապակցությամբ ու հայկական խոհանոցի մասին տեղեկություններ ստանալու ակընկալիքով, մենք հյուրընկալեցինք  «Հայկական խոհարարական ավանդույթների պահպանման ու զարգացման » հասարակական կազմակերպության նախագահ Սեդրակ Մամուլյանին:

«Հաաստանում ամենահայտնի ուտեստը խորովածն է: Հաճախ  նույնիսկ վիրավորական է դառնում,  չէ  որ հակական խոհանոցը  շատ  հարուստ  ու խայտաբղետ է: Սական խորովածը  պետք է գնահատվի ըստ արժանվուն: Մենք ամեն տարի, սեպտեմբերին  անցկացնում ենք խորովածի փառատոն ու  յուրաքանչյուր տարի ավելի զարմանում այս ուտեստի բազմազանությամբ:

Խորովածի իմ բաղադրատոմսը պարզ է` աղ, պղպեղ, սպիտակ գինի եւ ուրց: Ի դեպ, խորովածի փառատոնի ընթացքում ես փորձեցի իմ հայրենի գյուղի` Խոխմելիի հավաքականի  բաղադրատոմսով պատրաստված խորովածը: Այս ամենը բաղադրատոմսի մասին, իսկ թե ինչումն է խորովածի պատրաստման գաղտնիքը, կարելի է ասել այսպես`պատրաստեք սիրով:

Յուրաքանչյուրը,ով սիրում է պատրաստել ու ախորժակով ուտել, կարող է դառնալ առաջնակարգ խոհարար: Հայաստանում խորոված պատրաստում է յուրաքանչյուր երկրորդը ու իր բաղադրատոմսով:

Ցավոք, զբաղվածության պատճառով ինձ հաջողվում է խորոված ուտելու գնալ տարին 3-4 անգամ ու շնորհակալ եմ  նաեւ այդ հնարավորության համար: Մեր կազմակերպությունը անցկացնում է դասընթացներ խոհարարների համար, կազմակերպում փառատոններ, հավաքում բաղադրատոմսեր Հայաստանի տարբեր շրջաններում, որպեսզի  հայկական խոհարարական արվեստի մասին գիրք տպագրի:

Ի դեպ բաղադրատոմսերի մասին: Այժմ  բավականին հարգի մոլեկուլյար խոհանոցի ամենահետաքրքրի բաղադրատոմսի մասին:Այս խոհանոցը ընդամենը վերջերս է զարգացել Իտալիայում ու Իսպանիայում , իսկ մեզ մոտ, պարզվում է, այդ բաղադրատոմսերը եղել են հազարավոր տարիներ առաջ: Բաղադրատոմսի անվանումն է կաթի սեր ու նման է կոնֆետի:Պատրաստում են այն հետեւյալ կերպ: Կաթը մարմանդ կրակի վրա 10 ժամ  եռացնում են: Այն թանձրանում է, կաթը վերածվում  շատ համեղ ու կալորիականությամբ հարուստ ուտելիքի: Հնում այն տալիս էին հայկական այրուձիի մարտիկներին:

Իսկ ամենահին հայկական ուտեստներից է խաշիլը: Հիշում եմ, որ այն իմ համար պատրաստում էր տատիկս: Ինչպես եմ ցանկանում դառնալ երեխա ու կրկին փորձել նրա պատրաստած համով խաշիլը…»:


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել