Սամի Նասերին Հայաստանում տվեց EV Rally-ի մեկնարկը

Լիալուսին, անձրեւ ու շատ աստղեր. Երեւանում կայացավ Full Moon Fest-ը

Երևանյան ջազի հմայքը Լևոն Մալխասյանի հետ

Ավելի քան 10 տարի կրթելով սերունդներ. «Հայասի» պարային համույթը պատրաստվում է մեծ համերգի

Այլմոլորակայինների հանելուկը՝ հայերի հավատալիքներն ու կասկածները

Եգոր Գլումով. Այժմ սեփական հիմարությունը ցույց տալու ավելի շատ հնարավորություններ կան

Սոսո Պավլիաշվիլի. Արհեստական բանականությունը նեռի նմանակն է

Սոսո Պավլիաշվիլիի 60-ամյակը Հայաստանում. տոնական երեկո աստղերի հետ

Stylish Faces. Հնարքներ՝ Հայկ Freestyle-ից. «Ռեկորդ եմ ուզում գրանցել Գինեսում»

Սոսո Պավլիաշվիլին իր 60-ամյակը նշելու առթիվ ժամանել է Երեւան (ՈւՂԻՂ)

Լալա Մնացականյանի հոգեհանգստի արարողությունը՝ Կոնդի Սուրբ Հովհաննես եկեղեցում (ՈւՂԻՂ)

«Կապ» մշակույթի և մարդկանց միջև

Հումորը հաղթահարելու մեխանիզմներից մեկն է, որը եթե չանես կգժվես. Նարեկ Մարգարյան

Համլետ. նոր հայացք դասական դրամային

Այնքան ճշմարտություններ ասվեցին այդ օրը, որ ծրագիրը փակեցին. Արթուր Բախտամյան

Գունավոր մարդիկ, բարձր տրամադրություն. Գույների փառատոնը՝ Երեւանում

Football Fest. մրցույթներ, չելենջներ ու մարտահրավերներ

Երևանում պաշտոնապես բացվեց Armflix-ի գրասենյակը

Wine Story. Waters Edge Wineries-ն Ամերիկայի քաղաքային բնակիչներին է ներկայացնում հայկական գինիները

19:26, 16 փետրվարի

Հաջորդ անգամ, երբ կգնաք գեղեցիկ ռեստորան, հարցրեք ձեր մատուցողին, արդյոք նրանք առաջարկում են հայկական գինիներ: Մեծ է հավանականությունը, որ նրանք չեն էլ իմանա, թե ինչ է հայկական գինին, և այն չի լինի իրենց գինու ցանկում։

Այնուամենայնիվ, հենց այդ խորհրդավորությունն է դրդել գինեգործության ընդլայնվող հայեցակարգին հայկական գինիների ընտրանին դնելու նոր նախաձեռնության առաջնագծում, որը նախատեսված է վաճառքը խթանելու և նոր հաճախորդներ ձեռք բերելու համար, գրում է Forbes-ը։ 

Երբ Քեն և Անժելա Լինեբերգերը՝ Waters Edge Wineries-ի հիմնադիրները, 2004-ին ներկայացրին քաղաքային միկրո-գինեգործական ֆրանշիզայի իրենց հայեցակարգը, նրանք հասկացան, որ հանրությանը ներկայացնում են այլ գաղափար: Քաղաքային թաղամասերի սրտում գինեգործական հաստատություն փոխպատվաստելով՝ նրանք կարող էին գինին հասանելի դարձնել, ճիշտ այնպես, ինչպես գարեջուրն արվել էր տասնամյակներ առաջ։ Խմողները կարող էին տեղում հանդիպել տեղի գինեգործների հետ և սուզվել տարբեր ոճերի գինիների մեջ:

Այս օրերին կան տասնհինգ Waters Edge գինեգործական գործարաններ, որոնք տարածված են ԱՄՆ-ում, այնպիսի տարբեր վայրերում, ինչպիսիք են Բրոքեն Արոուը, Օկլահոման մինև Ֆինդլի, Օհայո: Համադրելով ավանդական գինեգործական փորձառության տարրերը հայտնի գինու բար բիստրո կոնցեպտի հետ՝ նրանք առաջարկում են տեղում պատրաստված գինիներ: Խառնված հյութի հետ, որը ստացվում է Միացյալ Նահանգների և միջազգային հանրահայտ գինեգործական շրջաններից, սպառողները կարող են տեղում ըմպել հայտնի գինու ոճերը և մի քանի շիշ գնել տան համար:

Հասկանալով, որ սպառողի գնման նախապատվությունները համաճարակից հետո փոխվել են դեպի իսկական պատմություններով պրեմիում ապրանքանիշերի՝ Waters Edge-ը 2023 թվականին որոշեց թեքվել դեպի նոր առաջարկ: Նրանք գինիների հավաքածուներ էին բերում փոքր ընտանիքին պատկանող արտադրողներից ամբողջ աշխարհի տարբեր ծայրերից, որոնք ընդգրկում են ինչպես հայտնի տարածաշրջանները, այնպես էլ այն շրջանները, որոնք դուրս են ծեծված ճանապարհից: Թեև դրա դեբյուտը եղել է գինու սիրահարների կողմից լավ ծանոթ տարածքից՝ Իտալիայի Տոսկանայից, հայկական գինիների ընտրանիի հաջորդ առաջարկը բերում է աշխարհի հնագույն և ամենաքիչ հայտնի խաղողի տեսակներից մեկը դեպի Ամերիկայի սիրտը:

«Մեր սպառողներին մեր առաջարկածի մի մասը գինու պատմությունն է. նրանք մոտիկից ծանոթանում են, թե ինչ է անհրաժեշտ մեր քաղաքային գինեգործարաններում հիանալի գինի պատրաստելու համար: Դա այն բանի մի մասն է, ինչը մեզ տարբերում է. մենք մարդկանց տեղափոխում ենք գինու երկիր»,- ասում է Waters Edge Wineries-ի գործառնությունների տնօրեն Մարկ Միցենմախերը: «Այսպիսով, երբ մեզ ներկայացրին հայկական գինիների պատմությունը, մենք գիտեինք, որ դա մի բան է, որը ցանկանում ենք գովազդել մեր սպառողներին»:

Թուրքիայի, Վրաստանի, Իրանի և Ադրբեջանի միջև խրված լեռնային երկիրը՝ Հայաստանը գինու հետ երկար պատմություն ունի: Ասում են, որ նրա առաջին խաղողը տնկվել է Նոյի կողմից այն բանից հետո, երբ նրա տապանը կանգ է առել այնտեղ և երկրում է գտնվում աշխարհի ամենահին գինու արտադրությունը՝ մ.թ.ա. 4000 թվականից: Իր պատմության մեծ մասի ընթացքում գինեգործությունը ծաղկում էր նրա հարուստ հրաբխային հողերում: Գինու այդ կենսունակ մշակույթը թուլացավ խորհրդային ժամանակաշրջանում, երբ երկիրը ընդգրկվեց ԽՍՀՄ կազմում, և արտադրությունն ուղղվեց դեպի Կոնյակ:

1991 թվականին իր անկախացումից հետո հայկական գինեգործությունը կամաց-կամաց վերականգնեց իր հիմքերը: Վերջին տասնամյակում այն նոր է սկսել գրավել միջազգային գինեգործական հանրության ուշադրությունը։ Ինչպես Հարավային Աֆրիկան, Արգենտինան և Նոր Զելանդիան, տարածքներ, որոնք վերջերս են «բացահայտվել» խմողների կողմից, հայկական գինին կարող է զարմացնել յուրաքանչյուր կումից:

Waters Edge Wineries-ին չորս հայկական գինի է ներկայացրել՝ Արենի/Սիրենի խառնուրդ, Արենի Ռեզերվ և Ոսկեհատ: Արենին՝ ավելի քան 6000 տարեկան խաղողի հնագույն տեսակ է՝ 120 տարեկանից ավելի խաղողի որթերով, Հայաստանի ֆիրմային խաղողն է։ Թեթև և միջին մարմնի կարմիր գինի, որը Պինո-Նուար է հիշեցնում, այն ներկայացնում է բալի, հաղարջի, սև պղպեղի և լոռամրգի համեր: Սիրենի գինիները խորը գունավորված են, հագեցած և հարուստ համային տեսականիով: Ոսկեհատը, որը հայտնի է որպես «ոսկե հատապտուղ», բնիկ տեսակ է, որը նման է Շարդոնեի խաղողի վազերին, որոնք գոյատևել են ավելի քան 250 տարի:

Հայկական գինիների առաջին փուլի համար ընկերությունը բերել է 16000 շիշ՝ համագործակցելով Storica Wines-ի հետ, որը դիստրիբյուտոր է, որը զբաղվում է դրանց ԱՄՆ շուկա ներմուծմամբ: Մեկ շիշը 40-60 դոլար արժողությամբ գինիները թույլ են տալիս Waters Edge-ին իր հաճախորդներին հնարավորություն տալ փորձել ինչ-որ էկզոտիկ և տարբերվող բան՝ դրա հետևում հարուստ պատմություն ունենալով: Սա տարբերակման կետ է, որը, ընկերությունը հուսով է, որ կօգնի նոր սպառողներ բերել իր միկրո-գինեգործարաններ: Առաջիկա մի քանի տարիների ընթացքում նախատեսվում է շարունակել երկրից գինիներ առաջարկել:

«Միայն ԱՄՆ-ում այս գինիները ներկայացնելու մի մասը լինելը կյանքում մեկ անգամ անգամվա հնարավորություն է։ Հազվադեպ կարելի է գտնել նման որակի գինիներ, որոնք համեմատաբար անհայտ են», - ասում է Միցենմախերը:

«Մարդկանց ծանոթացնելով հայկական գինիներին և դրանց մշակույթին՝ մենք հուսով ենք օգնել վերակենդանացնել գինեգործության պատմությամբ հարուստ տարածաշրջանը, որն արժանի է իր տեղն ունենալ համաշխարհային բեմում: Մինչ այժմ մեր հաճախորդները սիրում են դրանք և սիրում են լսել դրանց պատմությունը»:


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել