«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE

Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

«Սկզբունքորեն խոզի բուդ չեմ դնում մեր սեղանին». Սեդրակ Մամուլյանը՝ ամանորյա սեղանի վտանգավոր ուտեստների եւ հայկական խոհանոցի կերակրատեսակների մասին

18:25, 27 դեկտեմբերի

Ժամանակները փոխվում են՝ խոհանցները համալրելով նոր ուտեստներով, սակայն չպետք է մոռանալ հայկական խոհանոցի ավանդական կերակրատեսակների մասին, որոնք հատկապես արդիական են եւ տեղին տոների ժամանակ. Այս համոզմունքը բազմիցս հայտնել է «Հայ խոհարարական ավանդույթների զարգացում և պահպանում» ՀԿ-ի նախագահ Սեդրակ Մամուլյանը, որն այսօր՝ դեկտեմբերի 27-ին, լրագրողների հետ զրույցում բացահայտեց մեր ավանդական խոհանոցի այն ուտեստները, որոնք ցանկալի է տեսնել հայկական սեղաններին Ամանորին:

«Տոներին հատկապես՝ ծիսական եւ ազգային կերակրատեսակներ պետք է մատուցվեն: Մենք այն եզակի ազգերից ենք, որոնց տոնածիսական կերակրատեսակների համակարգը փոխանցվել ու ժառանգվել է մեզ: Ամանորին կոնկրետ շատ լավ կլինի, որ մեր հասարակությունը անդրադառնա այդ մեծ ժառնգությանն ու գոնե մի քանի կերակրատեսակներ լինեն ծիսական»,-ասում է Մամուլյանն ու հավելում՝ Ամանորը նշելու օրերով պայմանավորված՝ տարիների ընթցքում եւս տոնի ավանդական ուտետների շրջանում փոփոխություններ են եղել.

«Մեր հասարակության մեջ երեք անգամ փոխվել է Ամանորը նշելու ձեւը, ինչպես գիտեք սկզբում մարտի 21-ին է նշվել, հետո՝ օգոստոսի 11-ին, հետո նոր՝ հունվարի 1-ին: Այդ սեզոնային երեւույթները հաշվի առնելով՝ որոշ փոփոխություններ կարող էին լինել, բայց, այնունամենայնիվ, այն հիմնական կերակրատեսակները, որոնք բնորոշում են Ամանորը, պահպանված են»:

Թվարկելով Ամանորին բնորոշ հայկական կերակրատեսակների շարքը՝ Մամուլյանը հատկապես առանձնացրեց Նավասարդի հարիսան, կճախաշը, չրերից պատրաստված կերակուրները, մետաղադրամ պարունակող տարեհացը, ղափաման եւ այլն:

«Տոլման միշտ եղել է մեր տոնական սեղաններին, այս շրջանում հիմնականում պասուց տոլման է մատուցվում: Երբ Ամանորը սկսեցինք նշել հունվարի 1-ին, այդ ժամանակ բուսական կերակրատեսակներն էին գերակշռում: Ընդհանրապես իմ կարծիքով ՝ աշխարհի ամենահավասարակշռված խոհանոցներից մեկը հայկականն է: Սոցիալական վիճակը երբեք չի ազդել մեր ծիսական կերակրատեսակների վրա»:

Անդրադառնալով ամեն տարի ամենաարդիական դարձած հարցին՝ արդյոք պե՞տք է ամանորյա սեղանին դնել խոզի բուդ, թե՞ ոչ՝ Մամուլյանը պատասխանեց.

«Ես՝ ինքս, սկզբունքորեն խոզի բուդ չեմ դնում մեր տան սեղանին, նախընտրում եմ հնդկահավ: Իհարկե, մեր սեղանին լինում է տոլմա, զեյթունի կոլոլակներ (իշլի քուֆթա), կճախաշ՝ լոբուց եւ սիսեռից: Այնպես չէ, որ ամբողջությամբ ծիսական կերակրատեսակներ ենք մատուցում, քանի որ ժամանակն առաջ է գնում, բայց գոնե որոշ կերակուրներ անպայման պահպանվում են: Մեր կազմակերպությունն արդեն 15 տարի է՝ խոսում է այն մասին, որ պետք է ձերբազատվել ճոխ ասվածից: Մենք մոռացել ենք պաշար անելու ավանդույթը: Իմ կարծիքով՝ մրցավազքին պետք է վերջ դրվի. սա ոչ միայն ծախսի հետ է կապված, այլեւ վտանգավոր է առողջության տեսակետից: Մեծ կտոր միս են դնում ու վերցնում, հետո էլ օրեր անց՝ տապակում: Սա շատ վտանգավոր է»:

Խոհարարը խորհուրդ է տալիս նաեւ խուսափել ծանր աղցաններից.

«Ո՞վ է ասել, թե սեղանին անպայման պետք է լինի մայրաքաղաքային աղցան. զարմանում եմ, թե ով է գրել այդ մենյուն: Աղցանը նախուտեստ է, որը ճաշակում ես հիմնական կերակրատեսակը համտեսելուց առաջ: Պարտադիր չէ, որ այն պատրաստված լինի թթվասերից կամ մայոնեզից: Ուզում եմ նաեւ հորդորել, որ հյուրերին չստիպեն ուտել: Ուտելը կենսաբանական պահանջ է, եթե մարդը չի ցանկանում ուտել, մի ստիպեք: Ես ինքս անձամբ նման բաներից նեղվում եմ»,-իր խոսքը եզրափակեց նա:

Սյունե Առաքելյան


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել